Szívből gratulálunk, hogy az elkötelezett szerelem magasabb lépcsőfokára léptetek, hamarosan egymás mellett döntötök egy életre, és szentségi házasságot fogtok kötni.

A Párkapocs tagjai a Budaörsi Római Katolikus Plébánián a házasságkötésre jelentkezett jegyesek felkészítésében veszünk részt plébánosi megbízás alapján.

No de mire is jó a jegyeskurzus?

 • Elindulnátok egy sok száz kilóméteres útra olyan autóval, ami 50 % eséllyel lerobban?
 • Ha egy magas hegycsúcs megmászására készültök, amelyről az hírlik, hogy a próbálkozók 50% -a lezuhan, vajon elindulnátok alapos felkészülés nélkül?
 • Vajon csupán az indulást megelőző nagy ünnepség megszervezésének részleteivel, a szalvéta színével, az ünneplő ruhával, a dekorációval foglalkoznátok? Ugye emellett Ti is készülnétek az előttetek álló kalandos útra is?
 • A statisztikák szerint a ma házasodó párok 50%-a elválik. De ennek nem kell így lennie!
 • Tudatos párválasztásssal, a várható kihívásokra való felkészüléssel,  a házasság rendszeres karbantartásával megelőzhető az elhidegülés, és a válás kockázata néhány százalékra csökkenthető.
 • A jegyesfelkészítésen ehhez szeretnénk szempontokat, ötleteket adni. Nincs tuti receptünk arra, mi a hosszú és boldog házasság titka, de mindannyian igyekszünk ezt megélni több évtizede, és a tapasztalatainkat adjuk át, nem letagadva a kudarcokat sem.
 • Megéljük azt is, hiába a jószándék, ketten kevesek vagyunk, újra és újra hibázunk, akaratlanul is megbántjuk egymást. Megtapasztaltuk, szerelmi háromszögben teljes az élet, ahol Isten a harmadik, jobban mondva Ő az első fél. Az Ő kezéből jövünk, és az ő kezébe térünk haza, és ő hordoz minket tenyerében akkor is, ha éppen nem érezzük. Ha meghívjuk őt a kapcsolatunkba, ha tanítására figyelünk, kipótolja a hiányosságainkat, kibogozza gubancainkat, és segít ott, ahol mi csődöt mondtunk. Ezért kötünk házasságot a templomban, Isten színe előtt.

Miből áll a jegyeskurzus?

Általában hetente egyszer találkozunk este fél 8 órai kezdéssel, összesen 8 alkalommal. Egy alkalom másfél-2 órán át tart. Általában 5-6 pár van egy csoportban.

Az egyik házaspárunk látja vendégül otthonában a csapatot, és az alkalmak nagy részét házaspárjaink vezetik.

Témák:

1. Ismerkedés (az atyák és az előadók is részt vesznek) - egy kis egymásra hangolódás, mindannyian bemutatkozunk, kik vagyunk, milyen élethelyzetből jövünk, milyen kérdések foglalkoztatnak.

2. Önismeret, egymás megismerése - leválás a szülőkról, családi batyunk, hasonlóságaink, melyek erősebbé, és különbözőségeink, melyek gazdagabbá tesznek, vágyaink, céljaink...

3. Házasság keresztény szemmel (Nobilis Márió atya tartja) - Hogyan lehet szerelmi háromszögben élni Istennel?

4. A házasság ápolása - Hogyan tudjuk felszítani a szeretet tüzét, a mindennapokban, a gyerekek mellett is egymásra találni, feladatokat megosztani, pénzt kezelni?

5. Kommunikáció, konfliktuskezelés - Nem létezik konfliktusmentes kapcsolat. Viszont tanulható, hogyan lehet igazán meghallani, mi van a társunkban, és úgy szólni, hogy jól értsük egymást.

6. Gyengédség, intimitás - Hogy az intimitás bensőséges, mély elfogadás, befogadás, boldog találkozás legyen.

7. A házasságkötés liturgiája (Varga János atya tartja) - Hogyan zajlik az esküvő szertartása?

8. Beszélgetés 8szemközt: kiválasztjátok az egyik szimpatikus "előadó" házaspárt, aki egyeztetett időpontban vendégül lát Titeket egy kötetlenebb beszélgetésre, ahol feltehetitek azokat a kérdéseket, amelyek kikívánkoznak belőletek. 

Az alkalmak végén a jegyesoktatáson való részvételről igazolást adunk - mivel a témák egymásra épülnek, szükséges és fontos, hogy mindegyiken részt vegyetek.

Kötelező?

Aki templomi esküvőt szeretne a budaörsi Római Katolikus Templomban, annak részt kell vennie a jegyeskurzuson. Ha esetleg aggódtok, hogy unalmas, életidegen eszmefuttatásokat kell végighallgatnotok, szeretnénk megnyugtatni: nem oktatunk ki senkit, nem teszünk fel kellemetlen kérdéseket. Bármire mondhattok nemet, ha kellemetlenül éreznétek magatokat :)

Vélemények a kurzusról

A kurzusok végén visszajelzést kérünk név nélkül a résztvevőktől, ezekből ollóztunk:

 • Az együtt töltött idő fontosságát mindenképpen àtértékeltük illetve a jővőben erre sokkal jobban odafigyelünk. Köszönjük szépen, nagyon jól éreztük magunkat, és sajnáljuk, hogy véget ért, szívesen mentünk volna még!
 • Attól tartottunk hogy nagyon szàraz előadàsok lesznek, de nem volt így. Az önismeretes teszt kitöltése után jókat beszélgettünk. Fontos, hogy a hit közös nyelvezetünkké váljon. Intimitás, gyengédség - folyamatosan szinten kell tartani, figyelni kell rá. A szexualitás olyan mint az aláfestő zene a filmekben. Köszönjük a mindig barátságos és meleg fogadtatást.
 • Kicsit aggódtunk, mennyire kell mások előtt feltárni az érzéseinket, gondolatainkat. Bíztunk benne, hogy olyan kellemes hangulat vár ránk, mint ami ténylegesen fogadott. Ami újdonság volt, az a házasság teológiai megközelítése volt, amit nagyon érdekesnek találtunk. Még jobban megerősítést nyert bennünk, mennyire fontos, hogy mindent megbeszéljünk egymással. Jobban megismertük önmagunkat és egymást is, sok eszközt és jó példát láttunk arra, hogyan élhetünk harmonikus és boldog házasságban.
 • Tartottam attól, hogy milyen lesz a légkör, de utólag visszagondolva nagyon pozitívan csalódtam. Különösen megérintett, hogy "A házasság munka" :), Hogy a házassággal önmagunkat ajándékozzuk a másiknak; Hogy milyen sok mindenért lehetünk hálásak. Nagyon örülünk, és hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk ezeken az esteken :)
 • Nem szerettem volna, ha túl sok szereplős feladat lenne, de igazából a bemutatkozáson kívül más ilyen nem volt, csak annyit osztottunk meg másokkal, amennyit szerettünk volna. A "Mi foglalkoztatott és miért voltál hálás a héten leginkább, mi fogott meg, mi tetszett az előző előadásból a legjobban?" feladatot szeretnénk a gyakorlati életbe is bevezetni az itt megismert módszer szerint.
 • Tartottunk attól, hogy mindenki szentfazék lesz, és tőlünk is ezt várják majd. Amit a mindennapokba magunkkal viszünk az itt hallottakból: ne feküdj le haraggal, szülőkhöz együtt járunk, a házasság az egyház számára is a legfontosabb dolgok egyike. Baráti körből hallott, nem Budaörsön tartott jegyesoktatás alapján ez az oktatás abszolút pozitív csalódás volt! Öröm volt részt venni benne! Még sokáig emlegetni fogjuk, köszönjük! :)

Mennyit kell fizetni?

 • A jegyeskurzuson való részvétel ingyenes.
 • esküvő kántor nélkül (pl. gitáros kórus zenél, vagy a rokoni, ismerősi körből hoznak zenészeket, énekeseket - ezt jelezni kell az adatfelvételi megbeszélésen): 20.000 Ft

 • esküvő kántorral: 40.000 Ft

 • Ezen felül külön rendezendő a díszítés költsége és az olyan kívánságoké, amelyek a szertartás egyediségét segítik elő (pl. "Ave Maria" éneklése vagy hangszeren való kísérete, stb.).

Hol jelentkezzünk?

 • Az aktuális információkért Fejér Gabit hívjátok a következő számon: 20-419-7088
 • Bejelentkezés a plébánián: szerdai napokon,  9-11 óráig és 17-18 óráig
 • Cím: 2040 Budaörs, Esze Tamás u. 1. 
 • Telefon/fax: (23) 440-414 
 • Email: plebaniahivatal@brke.org 
 • Weboldal: www.brke.org

Milyen iratokra van szükség?

 • Az esküvőhöz szükség lesz mindkettőtök keresztlevelére, amit a keresztelési plébániáról kell kikérnetek (3 hónapnál nem régebbi keltezésűnek kell lennie, nem lehet másolat és a keresztelési emléklap nem elegendő!)
 • Amennyiben az esküvő valamelyikötök keresztelési plébániához tartozó templomban/kápolnában lesz, arról a plébániáról, értelemszerűen, nem kell keresztelevelet kikérni, de másikótok plébániájáról igen.

Mi a teendő, ha egyikünk sem ott lakik, ahol szeretnénk az esküvőt?

 • Keresztleveleken kívül legalább egyikötöknek Elbocsátót kell kérnie a lakhely szerinti plébániáról.

Megtiszteltetésnek érezzük, hogy az esküvőtökig vezető úton kísérhetünk Benneteket. Bízunk benne, hogy a találkozásokon a közös gondolkodás, élmények, és a kettesben végzett játékos feladatok, beszélgetések által kapcsolatotok tovább mélyül, szépül és gazdagodik. Kívánjuk, hogy gazdagodjatok közös élményekkel, újra és újra csodálkozzatok rá, milyen jó, hogy vagytok egymásnak!

Örömmel várjuk a találkozást, szeretettel: a Budaörsi Párkapocs